Philips en Numrush maken longread over de geschiedenis van muziekbeleving

Met de introductie van de grammofoonspeler in 1877 veranderde er iets wezenlijks in de wijze waarop de mens tot dan toe muziek beleeft had: Ineens waren we in staat om de muziek die ons lief was in huis te halen, en in de intimiteit van onze eigen woonkamer te beluisteren. Fast forward 2015, wanneer we complete 5.1 surround sets in onze huiskamers hebben staan die niet eens meer met een snoer hoeven te worden aangesloten. Maar wat gebeurde er allemaal in de tussentijd? Dat verhaal staat centraal in The Thrill of Sound: Een spannende special van Numrush in samenwerking met Philips Audio.

Philips speelde door de jaren heen een zeer belangrijke, welhaast cruciale rol in de evolutie van geluidsdragers en muziekbeleving. Marjolijn Kamphuis, creatief directeur bij OK GO en uitvoerende producent van The Thrill of Sound: “Het innovatieteam binnen Philips was verantwoordelijk voor de uitvinding van het cassettebandje, maar samen met Sony introduceerden ze ook de CD, en waren ze een van de eerste bedrijven die op grote schaal consumentenradio’s produceerden. Veel mensen weten niet hoeveel van al die audio ontwikkelingen eigenlijk gewoon uit ons eigen land komen!”

Schermafbeelding 2015-02-18 om 12.50.45

Van cassettebandje naar volledig draadloze speakers en muziek via de cloud: Er is nogal wat veranderd de afgelopen jaren

De afgelopen jaren stond de innovatie niet stil bij Philips, er worden nog steeds vooruitstrevende audio producten bedacht die zijn tijd ver vooruit zijn, zoals de Fidelio B5 soundbar die het laat lijken alsof het geluid van je televisie vanuit alle hoeken van je kamer komt. “En met de E5 heb je eigenlijk het beste van 2 werelden” aldus Kamphuis: “Een volledige 5.1 surround set met los te koppelen speakers die je gewoon draadloos achter je bank neerzet en daarna weer even makkelijk kunt samenvoegen met zijn grote broers voor een traditionele stereo set up wanneer je bijvoorbeeld muziek luistert.”

chapter5_04

Voor de productie bracht OK GO een bezoek aan het iLab in Leuven, waar de Research en Development afdeling van Philips Audio (tegenwoordig onderdeel van Gibson) zit. “We spraken met enkele van de ontwikkelaars van de Fidelio serie over de diverse hard- en softwareontwikkelingen die er allemaal komen kijken bij het ontwikkelen van een nieuw audiosysteem. Daarnaast lieten ze ons wat sneak previews zien van producten die helaas nog niet publiek naar buiten mogen worden gebracht. Ik mag er niks over zeggen, maar daar zitten echt gave dingen tussen!”

Behalve de interviews met de sound engineers in het iLab zijn in de special ook interviews met radio DJ’s Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra, Top Notch oprichter Kees de Koning en DJ Isis terug te zien. Een voor een laten zij zich uit over de impact die verschillende audioinnovaties hebben gehad op de wijze waarop zij muziek beleven. Van het kraken van vinyl, het opnemen van de Top 40 op vrijdagmiddag tot de impact van iTunes en uiteindelijk Spotify op de muziekindustrie. Beleef het zelf in The Thrill of Sound.