The Thrill of Sound

De geschiedenis van muziekbeleving

De emotie achter muziek

Welkom in 2015, waar we muziek luisteren op onze mobieltjes of via draadloze speakers in ons huis. Meer dan ooit tevoren kunnen we onszelf opladen of juist helemaal laten gaan op de klanken van onze favoriete muziek. Volwaardig 5.1 surround in elke kamer van je huis, zonder een snoer te hoeven trekken? Dat kan!

Daar zijn we niet zomaar gekomen: de afgelopen jaren zijn we van LP’s en cassettebandjes via MP3’s in de cloud beland. In de rijke geschiedenis van muziekbeleving kom je steevast een bekende naam van Nederlandse bodem tegen, die ook in ‘het draadloze tijdperk’ trendsettend blijft.

Innovatie uit Eindhoven

Philips speelde door de jaren heen een zeer belangrijke, welhaast cruciale rol in de evolutie van geluidsdragers en muziekbeleving. Marjolijn Kamphuis, creatief directeur bij OK GO en uitvoerende producent van The Thrill of Sound: “Het innovatieteam binnen Philips was verantwoordelijk voor de uitvinding van het cassettebandje, maar samen met Sony introduceerden ze ook de CD, en waren ze een van de eerste bedrijven die op grote schaal consumentenradio’s produceerden. Veel mensen weten niet hoeveel van al die audio ontwikkelingen eigenlijk gewoon uit ons eigen land komen!”

De afgelopen jaren stond de innovatie niet stil bij Philips, er worden nog steeds vooruitstrevende audio producten bedacht die zijn tijd ver vooruit zijn, zoals de Fidelio B5 soundbar die het laat lijken alsof het geluid van je televisie vanuit alle hoeken van je kamer komt.

Innovatieve geschiedenis centraal

Om de vooruitstrevende Fidelio-lijn van Philips onder de aandacht te brengen, zonder daarbij voorbij te gaan aan de rijke geschiedenis die het bedrijf heeft op het gebied van muziekbeleving, ontwikkelde OK GO ‘The Thrill of Sound.’.

In deze interactieve longread staat innovatieve geschiedenis van het Nederlandse merk centraal, van de LP en cassette tot de nieuwste innovaties uit het wonderlijke Innovation Lab in Leuven.

Voor de productie bracht OK GO een bezoek aan het iLab in Leuven, waar de Research en Development afdeling van Philips Audio (tegenwoordig onderdeel van Gibson) zit. Behalve de interviews met de sound engineers in het iLab zijn in de special ook interviews met radio DJ’s Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra, Top Notch oprichter Kees de Koning en DJ Isis terug te zien.

Een voor een laten zij zich uit over de impact die verschillende audioinnovaties hebben gehad op de wijze waarop zij muziek beleven. Van het kraken van vinyl, het opnemen van de Top 40 op vrijdagmiddag tot de impact van iTunes en uiteindelijk Spotify op de muziekindustrie. Beleef het zelf in The Thrill of Sound.